FAQ

Veel gestelde vragen in verband met het (ver)kopen en (ver)huren van vastgoed.

Verkopen

 Wat is een EPC?

Een Energieprestatiecertificaat zorgt er voor dat de consument in een enkele oogopslag informatie krijgt over het energieverbruik van een woning. Bij de aankoop van een woning is het belangrijk om te letten op het energieverbruik, aangezien deze kosten van huis tot huis sterk kunnen verschillen.


 Waarom een EPC?

 

De consument kan echter niet inschatten hoe het met de energiekwaliteit van de woning gesteld is. Daarom bestaat er nu het Energieprestatiecertificaat. Het Energieprestatiecertificaat verschaft belangstellenden betrouwbare informatie over de energiekwaliteit van de woning waar zij interesse in hebben. De uitkomst van het Energie Prestatie Certificaat (EPC) kan de consument meenemen in de beslissing tot het kopen of huren van een woning. Andersom geldt dat de eigenaar van een woning verplicht is om de bij verkoop of verhuur van een woning over een geldig Energieprestatiecertificaat te beschikken.


 Wie maakt een EPC op?

 

Niet iedereen kan een Energieprestatiecertificaat verstrekken. Alleen erkende energiedeskundigen type A zijn daarvoor bevoegd. Wij kunnen u gerust doorverwijzen naar energiedeskundigen.


 Wat is de aanleiding van een Energieprestatiecertificaat?

 

De verwachting is dat zuinige woningen in de toekomst makkelijker verkocht of verhuurd worden. Dit betekent dus dat huizen met een goede energiekwaliteit meer waard zijn. Energiebesparing kan dus een middel zijn om de waarde van een woning te verhogen.

Een verkoper/verhuurder kon echter in het verleden beweren dat de woning zeer zuinig is in energieverbruik. Door het invoeren van een Energieprestatiecertificaat op woningen kan er door de verkoper of verhuurder niet meer gespeculeerd over de energiekwaliteit. Objectief en duidelijk voor iedereen.


 Wat zijn de kenmerken van een energieprestatiecertificaat?

 

Het Energieprestatiecertificaat voor woningen lijkt op energielabels van huishoudelijke apparaten als afwasmachines en wasdrogers. De energiescore wordt op het Energieprestatiecertificaat aangeduid op een kleurenbalk welke in één opslag weergeeft hoe energiezuinig de woning is. De kleurenbalk loopt van groen (energiezuinig) naar rood (energieverslindend). Op het Energieprestatiecertificaat staat ook de energiescore (kengetal) die de woning behaalt en wie het rapport heeft opgesteld.

De energiescore wordt berekend op grond van kenmerken van de woning, zoals de kwaliteit van woningisolatie, de zuinigheid van installaties en de aanwezigheid van zonnepanelen en zonneboilers. Omdat de energiescore het energieverbruik per vierkante meter woonoppervlak per jaar weergeeft zijn woningen (groot en klein) goed met elkaar te vergelijken.

Verder geeft de energiedeskundige op het Energieprestatiecertificaat aan welke energiebesparende maatregelen genomen kunnen worden om de woning energiezuiniger te maken. Hierbij valt te denken aan isolatie van bepaalde ruimtes of een zuinigere cv-ketel.

http://www.epcdeskundigen.be/files/image/27/Kleurenbalk%20EPC.jpg


 Hoe lang is een EPC geldig?

 

Het Energieprestatiecertificaat is tien jaar geldig, ook als het gebouw ondertussen opnieuw verkocht of verhuurd wordt.