vorige bericht Lagere registratierechten betalen? Maak uw woning energiezuiniger! volgende bericht 


De registratierechten - de belasting op de aankoop van een onroerend goed -  werden in juni 2018 hervormd. Zo betaald u bijvoorbeeld voor woningen onder de 200.000 EUR, op de eerste schijf van 80.000 EUR, geen verkooprechten. Op deze manier bespaard u al snel 5.600 EUR

 

Woning energiezuiniger maken

U bent van plan om uw gezinswoning energiezuiniger te maken tijdens het renoveren? Dan dalen de registratierechten op de aankoopsom van 7 naar 6 procent.

Uiteraard wordt deze daling niet zomaar toegepast en moet u aan enkele voorwaarden voldoen: de aankoop gebeurt door een natuurlijk persoon, het gaat over de aankoop van een gezinswoning, de woning wordt in volle eigendom aangekocht en u bent nog geen volle eigenaar van een andere woning of bouwgrond.

Ingrijpende renovatie

Alles draait om een sterk ingrijpende renovatie op vlak van energie, na het aanvragen van een bouwaanvraag of het indienen van een melding. Binnen de vijf jaar moet er min. 75% van de buitenschil van uw woning geïsoleerd worden, de opwekker voor verwarming of koeling dient vervangen te worden en een ventilatiesysteem dient geplaats te worden in combinatie met hernieuwbare energie (zoals zonnepanelen).

EPB-attest, wat is het juist?

Een EPB-attest geeft aan of uw gerenoveerde woning voldoet aan minimumnormen voor isolatie, energiezuinigheid en ventilatie. Dit attest dient aangevraagd te worden om zeker te zijn dat uw woning na de werken voldoende energiezuinig is. Het attest dient binnen de 5 jaar voorgelgd te worden aan de Vlaamse Belastingdienst. Door dit attest kan u ook genieten, bij een woning onder de 200.000 EUR, van een belastingsvermindering. De registratiebelasting verlaagt naar 6 procent en u betaalt ook geen belastingen op de eerste schijf van 80.000 EUR. Last but not least, u moet binnen de vijf jaar verhuizen om van dit verlaagde tarief te kunnen genieten.

Krijgt u niet genoeg van belastingsvoordeel?

Wanneer uw woning heel energiezuinig wordt gemaakt, kan u nog van extra belastingsvoordeel genieten. Behaalt uw woning een E-peil van E90 of zelfs minder? Dan hebt u recht op een korting van 50% op uw onroerende voorheffing en dit voor vijf jaar lang. Behaalt uw woning E60 of lager, dan betaalt u zelfs vijf jaar geen onroerende voorheffing.

Bron: Woning energiezuiniger maken? Minder registratiebelasting betalen!, VastgoedFlitsen, 1767, 2019, p. 8-9.


Terug naar overzicht