vorige bericht Hoe onderhandel je over je woonlening? volgende bericht 


Je bent op zoek naar je droomhuis? Hoeveel kan je lenen, aan welke rentevoet en wat dien je hiervoor zelf in te brengen? Ga eerst langs bij de bank om over je woonkrediet te onderhandelen!

Voorbereiden is de boodschap

Er zijn heel wat online tools om een idee te krijgen wat je ongeveer kan lenen of hoeveel je maandelijks wenst af te betalen. Met deze simulatie, een schatting van de totaalkost van je woonproject, inclusief alle extra (notaris)kosten, dan ben je al goed voorbereid voor je eerste gesprek bij de bank.

Maak een overzichtelijk dossier met alle info, de bewijzen van al je inkomsten, een simulatie van het gezinsbudget en een bewijs van wat je zelf wenst in te brengen. Neem van dit dossier enkele kopieën, zodat je bij elke bank een dossier kan achterlaten.

Start bij je eigen bank

Je eigen bank is steeds het eerste goede aanspreekpunt bij het aanvragen van een hypotheek. Ze kennen jou en jouw financiële situatie het best. Vraag hen meteen naar de allerlaagste rentevoet en zet gerust wat druk door hen te vertellen dat je nog andere banken gaat bezoeken.

Vraag om je aanbod steeds op papier mee te krijgen, met de volledige uitleg over de totale kosten. Op deze manier kan je alles mooi geïnformeerd vergelijken.

Leningshoppen? Wat?

Ga langs bij alle banken in jouw buurt en bekijk of ze misschien een beter aanbod willen doen.

Durf sterk te onderhandelen, want elke lagere rentevoet kan het verschil maken op het totaalbedrag van je woonkrediet. Als je niet krijgt wat je wenst, ga gewoon elders. Speel alle offertes tegen elkaar uit bij de verschillende banken en indien je dat ook wenst, maak hen duidelijk dat je bereid bent om al je financiële producten over te plaatsen naar een andere bank, als dit gunstig zou zijn voor het verkrijgen van je woonkrediet uiteraard.

Durf te vragen, want als je zelf niets vraagt zal je ook niets krijgen.

Tips!

Blijf ook de laatste 2 banken tegen elkaar uitspelen, haal alles uit de kast. Het vergt tijd, maar je kan er een hoop geld mee besparen.

Bron: MP (2019). Zo onderhandel je over een woonlening. Geraadpleegd op 21 maart 2019, https://www.zimmo.be/blog/2019/03/04/zo-onderhandel-je-over-een-woonlening/


Terug naar overzicht